5 hasznos tipp az egészséges bőrért

Korunk szépségtrendjeinek unalomig ismételt frázisa, reklámok, szépségszakértők kedvenc jelmondata: az egészséges bőr. Hogy kinek mit jelent az egészséges bőr, az egyénenként változó. Hosszan lehetne vitatkozni arról, hogyan írható le az egészséges bőr, ki mit tart fontosnak ebből a szempontból, de van néhány olyan alapvető tulajdonság, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen felsorolásból sem.

Az egészséges bőr jellemzői

Az egészséges bőrt sokan a szép bőrrel azonosítják, holott a szépség szubjektív, és ehhez viszonyítani az egészséget hibás megközelítés. Másik gyakori hiba, amikor egyenlőségjelet tesznek az egészséges bőr és a makulátlan külső közé. Pedig hibátlan bőr nem létezik, mindannyian küzdünk kisebb-nagyobb bőrhibákkal. A tökéletes külső csak sminkkel és Photoshoppal érhető el.

Az egészséges bőr legmeghatározóbb jellemvonása ugyanaz, mint az egészséges testnek: a képesség, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a sérülésekre és betegségekre. A bőr testünk elsődleges védelmi vonala, amely szervezetünket oltalmazza a külső környezeti ártalmakkal szemben. Ahhoz, hogy ezt a funkcióját ellássa, a bőrnek egyfajta gátként (barrier funkció) kell ellenállnia a támadásoknak, amelyek skálája az enyhe irritációtól az életveszélyes bakteriális fertőzésig terjedhet.

A bőr védekezőképességét többek között az alábbi tényezők is gyengíthetik:

  • irritációt okozó bőrápoló készítmények
  • baktériumok, gombák, vírusok, paraziták
  • rovarcsípések, állati harapások
  • allergiát okozó növények
  • a túlzásba vitt hámlasztás
  • a túlzásba vitt tisztítás
  • hő, gőz, forró víz
  • napégés
  • sebek, sérülések
  • krónikus bőrbetegségek

Ha a bőr erős és egészséges, jobban megbirkózik a fenti ártalmakkal, a betegségekből, sérülésekből hamarabb gyógyul, ill. az allergizáló készítményekre is kevésbé heves tünetekkel reagál. Az erős bőr kevésbé száraz és egyenetlen, vízmegtartó képessége jobb, pH értéke a természetes 5.5 érték körül mozog. Emellett, erős immunrendszerrel megtámogatva, villámgyorsan és eredményesen veszi fel a harcot a sebekkel és fertőzésekkel. Az egészséges bőrnek természetesen vannak látható, külső jegyei is, mint például

  • normális (nem sápadt, szürkés, zöldes, sárgás) szín
  • élénk, ragyogó tónus
  • érintésre puha és rugalmas
  • viszonylag sima felületű (nem érdes, hepehupás)
  • nincs kiszáradva
  • nem hámlik
  • nem piros a teljes felületén (bizonyos mértékű pirosság teljesen normális egyes bőrtípusoknál)
  • nem gyulladt

Mindezeket figyelembe véve kijelenthető, hogy az egészséges bőrhöz nem kell sem fiatalnak lenni, sem tökéletes külsővel rendelkezni. Lehetnek ráncaink, táskáink, sötét karikáink, pigmentfoltjaink, ezek a tökéletlenségek az öregedés és genetikai jellemzők természetes velejárói, a bőrhibák jelenléte nem jelenti azt, hogy a bőr nem életerős. Az egészséges bőr egyfajta lenyomata annak, hogy a testünket működtető láthatatlan gépezet, az immunrendszer mennyire jól funkcionál.

Most pedig következzen néhány hasznos tanács, amely segítségedre lehet bőröd vitalitásának megőrzésében.

1. Használj fényvédőt!

A napfény az egyik legnagyobb bőrkárosító tényező, ezért az ellene való védekezés a legfontosabb dolog bőröd egészségének érdekében. Tartózkodj minél kevesebbet a napon, használj fényvédőt, napszemüveget, kalapot, könnyű, lenge anyagból készült hosszú ujjú ruházatot. A fényvédő nem csak az UV sugaraktól védi a bőröd, de a kiszáradástól is. Persze nem egyszerű megtalálni a legkellemesebb viseletet biztosító, a bőrtípusodhoz leginkább passzoló fényvédőt, de törekedni kell rá.

2. Hidratálj!

A napsugárzás mellett a légszennyezés is rossz hatással van a bőrünkre, szárító hatása miatt a hidratáló krém a másik fontos eleme az otthoni bőrápolásnak, enélkül szintén nem javallott utcára lépni. A célnak bármilyen hidratáló krém, szérum megfelel, amely képes a hidro-lipid réteget pótolni és ezáltal a bőrt védeni és táplálni. Hidratálót még akkor is használj, ha pillanatnyilag nem érzed szükségét (ez hatványozottan igaz a férfiakra), hidd el, a bőröd hosszú távon meghálálja.

3. Ne váltogasd sűrűn a bőrápoló termékeket!

A bőrápoló termékek hihetetlenül széles választéka láttán az ember könnyen elcsábul, hogy minél több terméket kipróbáljon. Viszont a készítmények túl gyakori cserélgetésével nem árt óvatosnak lenni, mert annak bőrünk láthatja kárát. Ha változtatni akarsz a napi bőrápolási rutinodon, mindig kis lépésekben haladj, egyszerre csak egy terméket cserélj le, mert ezzel nem csak a bőrödet kíméled, de ha valami nem válik be, könnyebben tudod beazonosítani is.

4. Csak csínján a tisztítással és a radírozással!

A megfelelő időközönként végzett tisztítás és radírozás áldás a bőrnek, hiszen a bőr felfrissül és újra szabadon lélegzik. Viszont a túlzásba vitt tisztítás és peeling több kárt okoz, mint hasznot. A gyakori alkalmazás eltávolítja a bőrről a faggyút, amely a bőr savköpenyének fontos része, és amely természetes hidratálóként nélkülözhetetlen  ahhoz, hogy a bőr megtartsa a vizet. Továbbá roncsolja az epidermális lipideket, amelyek a bőr barrier funkciójának is központi elemei. Napi kétszeri arctisztítás és heti 1-2 bőrradír bőven elegendő, így a bőr amellett, hogy tiszta lesz, garantáltan egyensúlyban is marad.

5. Az vagy, amit megeszel!

A bőrünk nem hazudik, nyíltan a világ elé tárja az étkezési szokásainkat, azok minden káros hatásával együtt. Szakavatott szemeknek elég csak egy pillantás a bőrre, hajra, szemre, nyelvre, és azonnali betekintést nyerhetnek az aktuális egészségi állapotunkba. A bőr állandó készenlétben van, napi 24 órában védi szervezetünket a külső veszélyektől, ill. a bőrsejtek is folyamatosan növekednek, megújulnak, ezért a bőrnek üzemanyagra van szüksége, amit értékes tápanyagok (vitaminok, nyomelemek) formájában biztosíthatunk a számára.

Ahhoz, hogy a bőröd és vele együtt a tested is hibátlanul funkcionáljon, jól kell tartanod. Étrendedben nagy szerepet kell kapnia az egészséges ételeknek (zöldségek, gyümölcsök, teljeskiörlésű lisztek, magvak, jó minőségű húsok, stb.), a félkész és készételek fogyasztását pedig a minimálisra kell csökkentened. Ez nem azt jelenti, hogy nem bűnözhetsz, és nem ehetsz meg egy adag sült krumplit vagy egy hamburgert, ha megkívánod, csak tarts mértéket.