Amit a rosacea-ról tudni kell

Rosacea

A rosacea egy igen gyakori, krónikus bőrbetegség, amelyet gyógyítani ugyan nem lehet, de szinten tartani és a tünetek súlyosbodását megelőzni lehetséges. A rosacea elsősorban az arcon jelentkezik, de extrémebb esetekben érintheti a nyakat, a mellkast és a hátat is. Kezdetben múló bőrpírként jelenik meg, ilyenkor a bőr bizsereghet és viszkethet. A kór előrehaladtával a bőrpír egyre többször kiújul, akár napokig is fennáll, majd ez az állapot állandósul, tartós vörösség alakul ki, és apró értágulatok jelennek meg az arcon. Súlyosabb gyulladás esetén apró piros, akár gennyes, pattanásszerű kiütések is megjelenhetnek, főként az orron és környékén. Ahogy a gyulladás csökken, ezek a kiütések is elmúlnak, heg nélkül gyógyulnak.

Kiket érint?

A rosacea leginkább a 30-60 év közötti, világos bőrű egyéneket érinti. Minél sötétebb a bőr, annál kisebb az esély a rosacea kialakulására. Nőknél gyakoribb, viszont férfiaknál sokkal súlyosabb tüneteket képes produkálni, főleg ha az orr is érintett.

Mivel a rosacea a napégéstől az aknéig többféle bőrbetegséggel is összetéveszthető, ezért a pontos diagnózis felállítását mindenképp bízzuk bőrgyógyászra. Ő a tünetek alapján beazonosítja, hogy milyen típusú rosacearól van szó, és a kezelést is ennek megfelelően állítja össze.

A rosacea tünetei és típusai

A rosacea tünetei igen változatosak lehetnek, de van néhány olyan általános jellemzője, amelyek közül egy vagy több az esetek többségében jelen van. Ezek a következők:

  • könnyen és gyakran elpiruló bőr
  • állandósult arcpír
  • apró, látható vérerek
  • különlegesen érzékeny bőr, amely bizonyos kezelésekre, kozmetikumokra szúró, égő érzéssel reagál
  • gennyes kiütések, hólyagok
A rosacea 4 altípusát különböztetjük meg, amelyeknek árulkodó tünetei vannak.
  • Eritematoid-teleangiektatikus rosacea: fő tünetei a tartós bőrpír és a látható vérerek
  • Papulopusztuláris rosacea: állandó pirosság és kiütések jellemzik
  • Fimatózus rosacea: ismertetőjele a megvastagodott bőr és az orr és a környező szövetek megnagyobbodása. Ez a típus főleg férfiaknál fordul elő.
  • Okuláris rosacea: ez a legkevésbé ismert típus, amely szemtüneteket okoz. A szemkörnyéki bőr és a szemhéjak kivörösödnek, valamint szemvörösség és szemszárazság is tapasztalható. Emellett fényérzékenységet, kettős látást és szaruhártya károsodást is okozhat.
Kezelése

A rosacea kezelése mindig személyre szabott a tünetek figyelembevételével. A kezelés célja a tünetek enyhítése és a bőr állapotának javítása. A rosacea kezelése a beteg részéről türelmet és kitartást kíván, akár több hónapba is beletelhet, mire a kezelésnek látható eredménye lesz. Viszont a kezelés elengedhetelen ahhoz, hogy a további állapotromlást megelőzzük. A megfelelő otthoni bőrápolási rutin kialakításával sokat tehetünk a rosacea visszaszorításáért.

Bőrápolás

A rosacea gondos, gyengéd arcápolást kíván, mivel a tüneteket egyes, nem kellő körültekintéssel megválasztott termékek súlyosbíthatják. Az orvosi ajánlás alapján kialakított bőrápolási rutin nagyban csökkenti az irritáció kialakulásának esélyét. Az alábbi szempontok betartásával kontroll alatt tartható a betegség.

  • Kerüld a rosacea fellángolását elősegítő, irritáló termékeket, kezeléseket! Egyénenként változó, hogy ki mire érzékeny, de általánosságban elmondható, hogy rosacea esetén a tonikok, pórusösszehúzók, bőrradírok ellenjavalltak. Az alkohol, mentol, borsmenta, eukaliptusz, varázsmogyoró, szegfűolaj, acetilszalicilsav, kámfor szintén kerülendő, ill. minden olyan készítmény, amely szúró, égő érzést okoz.
  • Válassz illatmentes termékeket! Az illatanyagok szintén allergizálhatnak, súlyosbítva a bőrgyulladást, rosacea esetén ezért különösen ajánlott ezek kerülése is.
  • A kevesebb több. Csökkentsd minimálisra a használt kozmetikumok számát.
  • Próbáld ki, mielőtt megveszed! Új kozmetikum kipróbálásakor próbálj meg kisebb mennyiséget beszerezni (teszter, termékminta), hogy lásd beválik-e.
  • Bánj gyengéden a bőröddel! Ne dörzsöld, ne radírozd; langyos vízben, enyhe arclemosóval tisztítsd!
  • Mindig a rosacea elleni gyógyszeres krémet vidd fel először a bőrödre, csak ezután következzen a szokásos hidratálód vagy fényvédőd.
  • Mindig használj fényvédőt! Minimum 30, de inkább 50 faktoros legyen, és mindenképp olyat válassz, amely nem tartalmaz alkoholt és illatanyagot.
  • Körültekintően válassz sminket! Kerüld a vízálló termékeket, valamint azokat, amelyeket csak sminklemosóval lehet eltávolítani. A smink lehetőleg tartalmazzon szilikont és fényvédőt.
  • Óvatosan borotválkozz! Férfiaknál a pengék, borotvahabok okozhatnak irritációt, ezért esetükben a villanyborotva használata és a borotvahab kerülése tanácsos. Viszont a borotválkozás utáni balzsamok bőrnyugtató hatása a rosaceás bőrön is hasznosan fejtheti ki hatását.

A rosaceás bőr ápolása nem egyszerű, sokszor feladja a leckét. Az irritáció minimalizálása érdekében vezess listát a bevált és a kerülendő kozmetikumokról, összetevőkről. Ha hagysz magadnak időt és türelmes  vagy, meg fogod azokat a termékeket találni, amelyek segítenek ennek a makacs bőrbetegségnek a szinten tartásában.