Mit tehetsz a ráncok ellen?

Mindannyian tudjuk, hogy néznek ki a ráncok, különösen ha már testünkön és arcunkon is megjelentek és minden nap szembesülünk velük a tükörben. De azt tudod-e hogyan képződnek? A ma kapható kismillió ránctalanító krém és szérum mind ugyanazt ígéri: megszüntetik a ráncokat. Nos, ezeket az állításokat jobb fenntartással fogadni mindaddig, amíg nincs elég információnk arról, hogy milyen folyamatok állnak a ráncképződés hátterében.

Arra gondoltunk, hasznos lenne egy kicsit mélyebbre ásni a ráncok anatómiájában. Ha tudjuk, mi idézi elő őket, akkor arra is választ kapunk, hogy mit tehetünk a megelőzésük, késleltetésük érdekében. És most nézzük meg közelebbről, hogy mi is zajlik a ráncos bőr belsejében.

Ráncok típusai

A ránc alapvetően a bőr felszínén megjelenő bemélyedés, gyűrődés. A ráncokat három kategóriába sorolhatjuk:

  • A finom vonalak távolról alig észrevehető, felületes, sekély barázdák, amelyek előhírnökei a későbbi mélyebb ráncoknak. Gyakori előfordulási helyük a szem környéki, vékony bőr.
  • A mély ráncok távolról is látható, intenzív, egyenes barázdák, melyek főleg az orr-ajak környékén, a homlokon, ill. a szemöldökök közötti területen jelentkeznek.
  • A redők az egymást fedő bőr kitüremkedései, amelyek jellemzően idősebb korban jelentkeznek, amikor a bőr jelentősen veszt a rugalmasságából és megereszkedik.

A fenti három kategória mellett a ráncokat megkülönböztethetjük aszerint is, hogy a jelenlétük állandó vagy csak az arcjáték során jelentkeznek.

  • A mimikai ráncok csak akkor jelennek meg, ha az arcizmaiddal egy érzést jelenítesz meg, például mosolyogsz. Ezek a ráncok az izommozgás következtében alakulnak ki, és idővel annyira elmélyülhetnek, hogy mimika nélkül is látszanak.
  • A nyugalmi helyzetben is jelen lévő ráncok akkor is látszódnak, ha épp egyetlen arcizmodat sem használod. Ezek a napsugárzás jól látható mellékhatásai, ill. az öregedés természetes velejárói.
Hogyan alakulnak ki a ráncok?

Amíg fiatalok vagyunk, bőrünk sima és feszes, majd ahogy öregszünk, ez a szövet egyre lazább és barázdáltabb lesz, megereszkedik és ráncok alakulnak ki rajta. A bőr öregedésében, ezáltal a ráncok megjelenésében több tényező is szerepet játszik, amelyek mind a bőr szerkezetében idéznek elő változásokat.

1. Kevesebb zsír

A természetes öregedés egyik kísérő tünete a zsírvesztés. A bőr alatt lévő zsírréteg fokozatosan elkopik, a bőr megereszkedik és beesettebbé válik. A bőr mennyisége ugyanannyi, de a zsírvesztés következtében kisebb területet kell befednie, vagyis a többlet mennyiség redőket képez. A "gyűrődésekért" a gravitáció a felelős: az idő múlása meggyengíti a bőr kötőszövetét, és minden, ami nincs csonttal alátámasztva, a gravitáció hatására megereszkedik (lásd mellek és fenék).

Mit tehetünk?

A zsírt plasztikai műtétekkel és nem invazív kozmetikai eljárásokkal lehet ugyan pótolni, de sokkal célravezetőbb, ha az étrendedbe már idejekorán beépíted a hasznos zsírokat, amelyek elegendő zsírt szolgáltatnak a kötőszövet rugalmas szerkezetének a megtartásához. A zsír nemcsak a ráncok ellen véd, de erősíti a csontokat és a bőr védelmi rendszerét is.

2. Kevesebb csont

Nehéz elhinni, de 60 év felett a csontjaink is összemennek, többek között a koponyánk is, ami a kevesebb csonttermelésnek tudható be. Az emberi test folyamatosan termeli a csontot, a régi csontot lebontja, a felszabaduló ásványokat pedig beépíti az új csontokba. A kor előrehaladtával a csonttermelés fokozatosan csökken, így a csontállomány is kevesebb lesz. Ez pedig megint csak a ráncok kialakulásához vezet, hiszen ugyanaz a mennyiségű bőr egy kisebb koponyán már nem tud kifeszülni, és az eredmény megint csak redők és barázdák formájában jelentkezik.

Mit tehetünk?

A csonttermelés csökkenése helyes étrenddel, D-vitaminnal, magnézium és kálciumtartalmú étrendkiegészítőkkel, rendszeres testmozgással lelassítható, így a csontállományvesztés kordában tartható. Ennek ellenére öregkorunkra a koponya mérete így is, úgy is lecsökken, a bőrünk pedig megereszkedik. Ha szerencsénk van és megöregszünk, ahelyett, hogy a ráncainkon mérgelődnénk, adjunk hálát a sorsnak, hogy ilyen magas kort megérhettünk.

3. Kevesebb kollagén

A kollagén a testünkben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje. A bőr irharétegében található kollagénrostok egyfajta állványzatként funkcionálnak, tartást és rugalmasságot biztosítva a kötőszövetnek. Ha a bőrben gyulladás üti fel a fejét, a károsodott kollagént a kollagenáz nevű enzim bontja le, amely az MMP enzimek csoportjába tartozik. A bőr a sérült kollagén lebontásával és új kollagén termelésével reagál az őt ért sérülésekre, amelyeket az UV sugarak vagy toxikus anyagok okoznak. Fiatal korban a kollagénlebontás és -termelés egyensúlyban van, de később ez az egyensúly felborul és a kollagéntermelés visszaesik. Az eredmény: ráncok és vékonyabb bőr.

Mit tehetünk?

A kollagéntermelést többféleképpen is befolyásolhatod:

1. Akadályozd meg a kollagénrostok károsodását!

  • Védd a bőröd az UV sugárzástól! Az UV sugárzás károsítja a DNS-t és a fehérjéket, ezért tégy meg minden tőled telhetőt, hogy bőrödet megóvd a veszélytől. Viselj fényvédőt, hosszú ruházatot, kalapot és egyéb kiegészítőket.
  • Figyelj a cukorbevitelre! A túl sok cukor károsítja a kollagént és gyulladásokat okoz.
  • Védd a bőröd a gyulladásoktól! A túlzásba vitt tisztítás, radírozás, nyomkodás gyulladást okoz, ami aktiválja a kollagénlebontó kollagenáz enzimet.
  • Ne dohányozz és kerüld a passzív dohányzást is! A dohányfüst gyorsítja a bőr öregedését, gyulladást okoz, ill. több szabadgyököt aktivál, mint a napsugárzás.

2. Használj bőrápoló termékeket, amelyek képesek korrigálni a károsodást!

  • Az A-vitamin csökkenti a ráncok mélységét.
  • A C-vitamin stimulálja a kollagéntermelést.
  • A peptidek szintén elősegítik a kollagéntermelést, aktivizálják a biokémiai és sejtműködést.
  • Használj vízmegkötő összetevőket tartalmazó hidratálókat. A hidratált bőr kisimul, a ráncok kevésbé látszódnak. A hidratálók mellett ránccsökkentő hatású az IPL, a kémiai hámlasztás és a mikrodermabrázió is.
4. Kevesebb elasztin

Az elasztin szintén olyan fehérje, amelynek a termelődése a kor előrehaladtával csökken. Hiánya fontos szerepet játszik a ráncok kialakulásában és a bőr megereszkedésében. Az elasztin egy rendkívül rugalmas fehérje, amely képes akár a duplájára is kinyúlni, majd az eredeti méretére visszahúzódni. Ha összecsípjük a bőrt, elengedés után kisimul az elasztinnak köszönhetően. Ahogy öregszünk, a bőrünk veszít a rugalmasságából, ernyedttebbé válik, mint egy régi gumiszalag. Az elasztintermelés egy viszonylag lassú folyamat, és az újonnan képződött elasztin vastagabb és nem is annyira flexibilis, mint a régi. A kevésbé rugalmas elasztin a gravitációval kombinálva megereszkedett bőrt, ráncokat eredményez.

Mit tehetünk?

Az elasztintermelést nem egyszerű stimulálni, csak néhány olyan, az MMP gátlók közé tartozó anyag ismert, amely képes az elasztint lebontó enzimet blokkolni, de ez a megoldás csak megelőzésre való, a roncsolódott elasztint ezek az összetevők sem képesek kijavítani. A legtöbb, amit tehetünk az elasztin élettartamának meghosszabbítására, hogy a kollagénnál felsorolt bőrápoló készítményeket használjuk.

5. Kevesebb glükózaminoglikán (GAG)

A glükózaminoglikánok (pl. a hyaluronsav) az irhában található vízmegkötő molekulák, amelyek a kollagén- és elasztinrostok közötti helyeket töltik ki. Szerkezetük lehetővé teszi, hogy erőteljesen hidratálódjanak és vízmolekulákat zárjanak magukba, ami által a glükózaminoglikánok gélesek és rugalmas sajátosságokkal is rendelkeznek. A korral sajnos ezek termelődése is csökken, minél kevesebb glükózaminoglikán molekula van a bőrünkben, annál inkább dehidratáltabbá és ráncosabbá válik, hiszen nincs, ami a vizet megtartsa az irhában.

Mit tehetünk?

A dehidratáltság szerencsére megfelelő mennyiségű folyadékpótlással és a kifejezetten erre a célra szánt bőrápolókkal könnyedén orvosolható. Csaknem minden szérum és hidratáló tartalmaz valamilyen vízmegkötő anyagot, amely feltölti a kiszáradt bőrt, így a ráncok kevésbé lesznek láthatóak.

Mint látható a ráncok kezelésében fontos szerep jut a megelőzésnek, amelyet az első látható jelek megjelenése előtt meg kell kezdeni. A ráncképződés egy hosszú, lassú folyamat, amely nőknél a premenopauza (40-45 év) környékén, a női nemi hormon csökkenésével egy időben felgyorsul. A bőr biológiájába kevés a beleszólásunk, de a bőrben zajló folyamatokat odafigyeléssel lelassíthatjuk. A kialakult ráncok eltüntetése amellett, hogy nehézkes, nem is túl pénztárcabarát, ezért leghatékonyabban és legolcsóbban prevencióval harcolhatunk ellenük. Helyes étrenddel, elegendő folyadékbevitellel és megfelelő bőrápoló készítményekkel meghosszabbíthatjuk bőrünk fiatalságát.